Professor, Dr. Sc., Niels Bohr Institute, Univ of Copenhagen.

Text Box: Home Page for Jens Jørgen Gaardhøje

NEWS-NEWS

The discoveries of BRAHMS and the 3 other RHIC experiments were at the very TOP of the list of physics stories in the 2005 end of the year list by the American Institute of Physics.

 

 

The discovery of the the strongly interacting Quark Gluon Plasma  a state of matter describable by quarks and gluons and with properties  akind to those of a perfect liquid was also awarded a place in the TOP 5  of scientific breakthroughs in Denmark in 2005. fdor the work of the HEHI group. (see the article in Ingeniørens Ugeblad , dec 27, 2005).

 

 

 

P R E S S E M E D D E L E L S E
Under embargo til mandag den 18. april 2005 kl. 15.00, dansk tid

 

Det tidlige univers på flydende form

Eksperimenter ved verdens største kernekollisionsmaskine RHIC ved Brookhaven i New York i USA afslører ny viden om stoffets tilstand i det helt tidlige univers. En større dansk forskergruppe fra Niels Bohr Institutet er med i et af disse eksperimenter med professor Jens Jørgens Gaardhøje i topledelsen.

Med RHIC’s enorme kollisionsenergi  frembringer forskerne stof, der består af kvarker og gluoner, materiens fundamentale byggesten, i en tilstand med temperaturer på over 1000 milliarder grader. Det er denne tilstand, som universet befandt sig i op til det første mikrosekund efter Big Bang. Herefter, blev kvarker og gluoner uigenkaldeligt indespærret i de kernepartikler, der udgør det synlige univers i dag.

Hidtil har forskerne troet, at ursuppens kvarker og gluoner dannede et gas-agtigt materiale.  Men deres seneste resultater fra RHIC viser, at under de ekstreme forhold, der herskede i universets helt tidlige barndom, opfører kvarker og gluoner sig ikke som en gas, men som et flydende materiale – en perfekt væske.

Gaardhøje udtaler om det opsigtvækkende resultat ” nu ser vi for første gang, klare indikationer for at quarker og gluoner optræder i en væskelignende tilstand kort før de indespærres i kernepartiklerne.  Det er sandsynligvis også den rute universet har taget: fra en gas af quarker og gluoner til en quark-gluon væske og endelig til det stof vi kender i dag.  ”

 

 

Some news clippings from 2004 and 2005

Text Box: © Ingeniørens Ugeblad, dec. 2005