Information 4. april 1996

Stjernestunder

Af Benny Lautrup

Selv om Gyldendals store stjernehåndbog er et pragtfuldt illustreret opslagsværk, kan store dele af den sagtens læses som en spændende fortælling om alt det, der af lyset bringes til os fra rummet. Det forunderlige er jo, at så godt som al vores viden om stjernerne og universet er opnået ved lysets hjælp. Jorden bades i information om det, der er uden for, og hver dag udvindes nye detaljer.

I disse tider, hvor såkaldt seriøse forretningsfolk benytter astrologi til at vejlede sig, er det velgørende, at der udkommer en no-bullshit, no-nonsense bog om astronomi. Om astrologiens brugbarhed kommenterer håndbogen, at ``... hvis du er bekymret over, hvordan tyngdekraften fra Mars har påvirket din personlighed i fødselsøjeblikket, kan du være sikker på, at trækket fra din jordemoder var betydelig stærkere!''. Så enkelt og rigtigt kan det siges. På samme måde aflives diskussionen om UFO'er med en bemærkning om, ``... at jo mere tid vi bruger på observationer af himlen og gør os bekendt med dens fænomener, jo mindre tilbøjelige vil vi være til at se et UFO''.

Denne bog handler mest om de fænomener, der kan observeres, er blevet observeret og vil blive genobserveret. Galakser, stjerner, planeter, kometer, drabanter, og meteoritter, naturligvis, men også specielle himmelfænomener, som nordlys, haloer og bisole.

Håndbogen giver desuden en vejledning i brugen af det blotte øje, kikkerter, og teleskoper, når man selv vil gøre iagttagelser. Tolv himmelkort og en gennemgang af alle de kendteste stjernebilleder giver en virkelig brugbar praktisk introduktion til selv at studere astronomi og observere fænomenerne.

Håndbogens niveau er fra teenage alderen og opefter. Dens sprog er ligefremt uden at være skrevet ``for børn''. Den er påkrævet i ethvert skolebibliotek, og jeg ville ønske, at den kunne inspirere lærerne til at gå ud om natten, langt fra byerne, og sammen med eleverne lukke øjnene op. Der er faktisk en verden af indtryk derude, som byernes børn er næsten helt uvidende om. Jeg ville selv have slugt denne bog fra ende til anden og så taget den med ud på stjernekig, hvis jeg havde fået den som fødselsdagsgave, da jeg var tretten.

David Levy:
Gyldendals store stjernehåndbog
Alt om stjernerne og stjernekigning
På dansk ved Jan Teuber
288 sider, 298 kr.,
Gyldendal