Berlingske Tidende


Velkommen til Berlingske.dk
Læs dagens Berlingske Tidende uden at få tryksværte på fingrene
Berlingske E-avis Læs den trykte avis som du kender den.

 Fra Berlingske Tidende onsdag den 4. maj 2005

Ny dansk nano-alliance

Samarbejde Københavns Universitet og CAT-Symbion Innovation går sammen om kommerciel udnyttelse af lovende dansk nano-patent.

Konkurrenterne er amerikanske IBM og tyske Infenion, men Københavns Universitet og innovationscenteret CAT-Symbion Innovation er enige om, at et nyt dansk patent inden for nanoteknologi er bedre - og måske er lige hvad verdens elektronikindustri venter på.

Patentet, skabt af to forskere og tre medarbejdere på Niels Bohr Instituttets afdeling for nanovidenskab, bliver foreløbig til det nye firma Hytronics, dannet i et helt usædvanligt samarbejde mellem Københavns Universitet og CAT-Symbion.

Universitetet indskyder patentet - og CAT-Symbion startkapitalen på halvanden million - med løfte om mere, hvis alt går efter planen, når anden investeringsrunde skal i gang om et årstid.

Lovende

Opfinderne med Jesper Nygaard og Poul Erik Lindelof i spidsen har arbejdet i fem år med at udvikle en teknik, hvor såkaldte kulstof-nanorør kombineres med halvlederteknologi.

»Hvis alt lykkes, vil de endelige produkter kunne sælges til internationale elektronikvirksomheder, der arbejder med halvledere som Sony, Samsung og Philips, som hele tiden er ude efter nye metoder til at kunne lave elektronik. Hytronics arbejder på at forbinde mikroelektronik og nanoteknologi, og det er meget lovende, det vi har set hidtil, men der går aturligvis lang tid endnu, før vi ved om potentialet holder,« siger adm. direktør Kim Ove Olsen, CAT-Sciencepark.

USA-forbillede

For Københavns Universitet er det første gang nogensinde at man går sammen med et innovationsmiljø, efter at patentloven blev ændret i år 2000, og forskningsresultater ikke længere er foskernes ejendom:

»For et universitet er der to måder at få indtægter ud af forskning på - ved at sælge licenser og ved at gå ind i samarbejder med virksomheder, og vi synes at det er en god idé, at vi slår os sammen med innovationsmiljøet,« siger chefen for teknologioverførsel på Københavns Universitet, Karen Laigaard.

Karen Laigaards kontor har fem medarbejdere, og jager endnu den første rigtige succes, men målet er at komme tættere på USA-tilstande.

»Derover får universiteterne 95 pct. af deres indtægter fra bare fem patenter,« siger Karen Laigaard, der har til opgave at opfange forskningsresultater med kommercielt potentiale og være fødselshjælper for at resultaterne kommer i anvendelse.

Et halvt Giga?

Jesper Nygaard og Poul Erik Lindelof står som forfattere af patentet bag Hytronics sammen med gæsteforskeren Janus Sadowski, Ph.D-studerende Ane Jensen og den studerende Jonas Hauptmann, og foreløbig er der tale om et firma med en fast medarbejder og hyret ekspertise fra universitetet, der skal bringe Hytronics frem i verden.

»Dem i verden, der lige nu er tættest på at arbejde med det samme som os inden for kulstof-nanorør, er forskningsafdelinger hos IBM og Infenion. Blandt dem er en masse folk, vi kender fra forskningsmiljøet, men vi tror på, at vi er foran,« siger Jesper Nygaard.

Om et års tid må det så briste eller bære første gang. Så er de første penge brugt op, og nye skal ind - og på et eller andet tidspunkt kan der komme rigtigt store penge til...

»Vi kan da håbe, at det bliver et halvt Giga,« siger Kim Ove Olsen med henvisning til NKTs virksomhed Giga, der for fem år siden blev solgt til Intel for ti mia. kr. efter bl.a. et tæt forskningssamarbejde med forskere fra DTU.

www.nano.ku.dk

Niels Bohr Instituttets hjemmeside om nanoteknologien.

www.catscience.dk

Hjemmeside for CAT-Sciencepark
Copyright © 2005 Berlingske Tidende  –  Pilestræde 34, DK-1147 København K